Actueel

Video: Einde fossiele tijdperk

De grens van 1,5 graden betekent volgens Anthony Hobley van het Carbon Tracker Initiative, dat het einde fossiele tijdperk nu echt voorbij is.

De grens van 1,5 graden betekent volgens Anthony Hobley van het Carbon Tracker Initiative, dat het einde fossiele tijdperk nu echt voorbij is. ‘Fossiele brandstofbedrijven moeten accepteren dat ze nu voormalige groeiaandelen zijn en dringen hun verdienmodellen moeten herzien.’ Het Carbon Tracker Initiatieve is een denktank die gevolgen van klimaatverandering onderzoekt op de financiële wereld. ‘De noodzaak voor de financiële markten om de transitie naar schone energe te financieren creëert ongeëvenaarde mogelijkheden voor groei op een schaal die we niet hebben gezien sinds de industriële revolutie’, aldus Hobley.

Wetenschappers zijn het erover eens dat een gemiddelde stijging van meer dan 2 graden de ecosystemen op aarde ernstig verstoort.

Einde fossiele tijdperk

Broeikasgassen CO2

De doelstellingen kunnen alleen worden gehaald door de uitstoot van broeikasgassen definitief te verminderen, maar ook moeten alle landen toegang krijgen tot duurzame energiebronnen en technieken. Bij alle uitstootnormen is per land rekening gehouden met de omstandigheden en de economische middelen.

“Niet ieder land krijgt precies wat het wil, maar anders zouden we nooit tot een akkoord zijn gekomen”, zegt de minister. Er zou ook serieus geluisterd zijn naar eilandstaten in de Stille Zuidzee, die worden bedreigd door de stijging van de zeespiegel.

195 landen stemden in met het akkoord, hiermee ligt er een wereldwijd klimaatverdrag waarmee vrijwel alle landen zich verplichten de klimaatproblematiek aan te pakken en de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Bekijk de video en zie waarom dit een belangrijk akkoord is!

 

Wij werken oa voor: