case

Nierstichting

Voor het kantoor van de Nierstichting in Bussum hebben we een klimaatplan opgesteld.

De vraag

Facilitair manager: De Nierstichting Bussum.

Afgelopen jaar is ons kantoorpand volledig verbouwd. We zijn van een gebouw met kleine kantoren naar een meer open gebouw gegaan. Gezien de doelstelling van onze stichting is deze verbouwing met beperkt budget uitgevoerd. We hebben zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande onderdelen.
De verbouwing is eind maart 2016 afgerond, onlangs hebben we onze collega’s middels een MTO (medewerker tevredenheid onderzoek) uitgevraagd wat men nu van het gebouw vindt. Daarbij is het onderdeel binnenklimaat ook uitgevraagd. De uitkomsten hiervan zijn voor ons de reden geweest om aandacht te besteden aan dit onderdeel.

  • Luchtkwaliteit
  • Comfort
  • Verbeteringen

Ons onderzoek

Bij de Nierstichting is Klimaat Beheer een binnenklimaat onderzoek gestart.
Het doel, inzichtelijk maken van het binnenklimaat, op drie aandachtspunten.

Luchtkwaliteit– Hoe is het gesteld met de ventilatie van het gebouw?

Thermische behaaglijkheid – Hoe ervaren de medewerkers het binnenklimaat?

Regelgeving en ARBO – Voldoen wij als Nierstichting aan de zorgplicht?

 

Waarom?

Door de jaren heen worden gebouwen verbouwd, heringedeeld en voorzien van een ander interieur. Hierbij wordt uitgegaan dat de aanwezige installatie onderdelen voldoen. Dit is echter de vraag. Een gebouw kent een levensduur van zo’n 50 tot 60 jaar en langer. Denk hierbij aan monumentale panden en cultureel en industrieel erfgoed. Hierdoor is het mogelijk dat aanwezige installatie onderdelen verouderd zijn. Bovendien veranderen in de loop der tijd de comforteisen en het klimaat in Nederland. Reden genoeg voor de Nierstichting om het binnenklimaat te laten controleren.

Vanuit het onderzoek zijn er verschillende scenario’s ontwikkeld en een plan van aanpak met technische omschrijving opgesteld. Deze scenario’s zijn gebaseerd op een klimaatklasse. Deze klimaatklasse maakt het mogelijk om voor DMU (Decision Making Unit) een keuze te maken, ten aanzien van beschikbaar budget versus het beste resultaat.

Resultaat

Van onderzoek naar gezonde en veilige werkomgeving | De aanpassingen naar de wens van de Nierstichting zijn geslaagd. Hierbij zijn comfort en exploitatie hand in hand gegaan.

Het resultaat:

Klimaatklasse B en Energielabel A

 

Gezonde gebouwen

In onze dagelijkse omgeving is een sterke focus op comfort en gezondheid. We leven steeds bewuster en gezonder, wat ons ook steeds kritischer maakt over een gezonde binnenomgeving. Het grootste deel van de dag verblijven we binnen, dus is het niet onlogisch dat er in de media steeds vaker aandacht voor is. Dit is nog vaak met een negatieve insteek, want klachten over een oncomfortabel, ongezond binnenklimaat zijn er genoeg. Duidelijk is wel dat meerdere factoren, anders dan alleen de kwaliteit van het gebouw en de installatie, hier een grote rol spelen.

Wij werken oa voor: