Waarom?
Door de jaren heen worden gebouwen verbouwd, heringedeeld en voorzien van een ander interieur. Hierbij wordt uitgegaan dat de aanwezige installatie onderdelen voldoen. Dit is echter de vraag. Een gebouw kent een levensduur van zo’n 50 tot 60 jaar en langer. Denk hierbij aan monumentale panden en cultureel en industrieel erfgoed. Hierdoor is het mogelijk dat aanwezige installatie onderdelen verouderd zijn. Bovendien veranderen in de loop der tijd de comforteisen en het klimaat in Nederland. Reden genoeg voor de Nierstichting om het binnenklimaat te laten controleren.
Vanuit het onderzoek zijn er verschillende scenario’s ontwikkeld en een plan van aanpak met technische omschrijving opgesteld. Deze scenario’s zijn gebaseerd op een klimaatklasse. Deze klimaatklasse maakt het mogelijk om voor DMU (Decision Making Unit) een keuze te maken, ten aanzien van beschikbaar budget versus het beste resultaat.
Resultaat
Van onderzoek naar gezonde en veilige werkomgeving | De aanpassingen naar de wens van de Nierstichting zijn geslaagd. Hierbij zijn comfort en exploitatie hand in hand gegaan.
Het resultaat:
Klimaatklasse B en Energielabel A
Gezonde gebouwen
In onze dagelijkse omgeving is een sterke focus op comfort en gezondheid. We leven steeds bewuster en gezonder, wat ons ook steeds kritischer maakt over een gezonde binnenomgeving. Het grootste deel van de dag verblijven we binnen, dus is het niet onlogisch dat er in de media steeds vaker aandacht voor is. Dit is nog vaak met een negatieve insteek, want klachten over een oncomfortabel, ongezond binnenklimaat zijn er genoeg. Duidelijk is wel dat meerdere factoren, anders dan alleen de kwaliteit van het gebouw en de installatie, hier een grote rol spelen.